EKTACO AS – Kassasüsteemid, läbipääsud, tööajaarvestus, tarkvaraarendus
EU

Professionaalne. Usaldusväärne. Stabiilne.

Professionaalne. Usaldusväärne. Stabiilne.

Professionaalne. Usaldusväärne. Stabiilne.

Helista 654 2150

Liitu CompuCash uudiskirjaga

CompuCash uudiskirja privaatsustingimused

  1. Teenuse kasutaja annab selge ja teadliku nõusoleku Teenuse osutajale enda isikuandmete, st e-maili, töötlemiseks ehk kasutamiseks uudiskirja saatmiseks.
  2. Isikuandmete allikaks on kliendisuhte tekkimine ektaco.ee kodulehel uudiskirjaga liitudes.
  3. Registreeritavate isikuandmete koosseisu kuulub Tellija e-posti aadress.
  4. Isikuandmeid töötleb Ektaco AS.
  5. Isikuandmete kaitse on tagatud turvameetmetega.
  6. Teenuse osutaja kohustub mitte edastama registreeritud isikuandmeid kõrvalistele isikutele.
  7. Teenuse kasutajal on õigus uudiskirja saamisest loobuda ning sellega ka nõuda oma e-maili kustutamist.

Ektaco AS

Kontakt: ektaco@ektaco.ee

Uudised

Toiduautod ehk food-truck'id aina rohkem ka Eestis

05. veebruar 2019

Juba 2016.aastal oli Eestis kokku umbkaudu 20 eri stiili toitu pakkuvat food truck'i ning nende juurdekasv on jätkunud.  Toiduautod on soodsam viis restorani ettevõtjatele kvaliteetse toidu pakkumiseks ilma suurte püsikuludeta. Toiduautosid näeb üha enam lisaks festivalidele ka äri- ja meelelahutuse kämpustes.

Food truck ehk eesti keeles lihtsalt toiduauto on sõiduk, mis on kohandatud toidu valmistamiseks ja müümiseks. Selliseid masinaid on toitlustuses kasutatud pikalt, erinevaid ratastel kööke on ringi liikunud ka meie kandis. Esimesed toiduautode ja -kärude näited pärinevad 1800. aastatest, mil need liikuvad köögid toitlustasid tööstusrevolutsioonijärgsete linnade töölisi.

Veel 20 aastat tagasi oli food truck’ide puhul tegu ühe peamise sinikraedele mõeldud söögikohaga linnas. Toiduautod kuuluvad ülemaailmse tänavatoiduskeene hulka, mis väidetavalt toidab päevas üle 2,5 miljardi inimese. Neis pakutakse tervet müriaadi eri menüüsid, taimetoidust juustuburgeriteni ja gurmeemenüüdeni eri maailma paikadest.

Miks toiduautode kultuur  tekkis?

Toiduautod on nüüdseks levinud kõikjal maailmas. Tüüpiliselt seostatakse neid rahvusliku tänavatoiduga, aga tänapäeval pakutakse neis taskukohaseid toitvaid roogasid, mida on suhteliselt lihtne valmistada. Muutunud on ka toiduautode asukohad. Lisaks festivalidele ja kaubanduse peatatänavatele leidub neid üha enam ka äricampustes ja isegi maakohtades ja tavalistes elurajoonides.

Alates 2008. aastast on food truck’id restoranimaailma kuumimaks trendiks. Nad on küll taskukohaseks alternatiiviks statsionaarse asukohaga restoranidele, aga nende ärimudelist on saanud üks usaldusväärsemaid toitlustuse sektoris.

Kuidas alustada oma toiduauto äriga?

Food-truck on toitlustuskoht ratastel. Sellel on mitmeid eeliseid klassikalise kindlas majas toimetava restorani ees. Toiduauto saab alati minna oma klientide juurde ehk ei pea ilmtingimata ootama kliente enda juurde. Püsikulud on madalad ja selle opereerimiseks on vaja vähem personali ehk ka palgakulud on väiksemad. Kuna sööjad tuppa sooja ja vihmavarju ei saa, siis on äri ilma suhtes väga tundlik.

Kui sa oskad sellega hakkama saada, siis loe edasi samme, mida äriga alustamiseks teha.

Vali endale atraktiivne ärinimi ja pane kokku menüü

Alusta lõbusast ehk vali oma toiduautole meeldejääv ja lööv nimi. Inspiratsiooni saad ammutada teistelt food-truck’idelt laiast maailmast. Ideaalis võiks nime alusel ka aimu saada sinu toiduauto ideest ja kontseptsioonist.

Hea oleks omada menüüsid, mida kliendid saavad soovi korral ka kaasa võtta, et koht meeles püsiks, saaks sõbrale ka näidata ja endale juba tulles toit valmis vaadata. Kindlasti tee ka päevapakkumisi, et klientide huvi üleval hoida.  

Kas sul on olemas käivitamiseks vajalik raha?

Toiduautos restorani käivitamine on tunduvalt soodsam klassikalisest kindla asukohaga kontseptsioonist. Siiski on ka siin alustamiseks vaja välja otsida oma säästud või küsida laenu pangast, et äri käima lükata.

Kui soovid alustada eriti väikeste ressurssidega, siis kaalu toidukäru varianti. Hot dog’i või pizzakäru äri ei pruugi kõlada väga atraktiivselt, aga selliselt alustamine on kindlasti lihtsam ja odavam kui alustada kohe gurmeetoidu variandiga, kus on kindlasti vajalik ruum ja tehnika toidu valmistamiseks.  

Mõtle läbi, milliseid töövahendeid vajad

Kui plaanid pakkuda sooja toitu, nagu pizza, friikartulid või muud kuuma toitu, siis vajad kindlasti ahju või fritüüri. Kui soovid pakkuda ette valmis tehtud võileibu vajad sa külmikut nende värskena hoidmiseks. Toiduauto sisustamine on siiski tunduvalt soodsam kui püsikohaga toidukoha puhul.

Taga, et suudad pakkuda klientidele seda, mida menüüs pakud. Miski pole suuremat pettumust valmistav kui klient tuleb sinu toiduautosse reklaamitud rooga ostma ja seda polegi. Kliendi rahuolu ja kogemus on aga kõige olulisem sinu eduks.

Hoia oma ladu ja kassasüsteem korras

Kasuta müügitarkvara nagu CompuCash, et garanteerida, et sul on laos piisavalt varu, et klientidele pakkuda, mida nad soovivad tellida. Toiduauto omanikuna pead sa pakkuma klientidele mugavat makselahendust -  ideaalis nii sularahas, kaardiga kui mobiilimakseid. CompuCash on liidestatud pangaterminaliga ja tänu sellele saad väga kiiresti müüa ka tipptundidel.

Lisavõimalusena saad pakkuda ka kliendkaarti ja teha kampaaniapakkumisi, kus taas on igati abiks kassasüsteemi kliendihalduse funktsionaalsuse, sh ID kaardi põhine võimalus.

Reklaami oma toiduautot

Märkimist väärt on, et toiduauto on nagu ratastel reklaamtahvel. Siiski ei tasu eirata teisi võimalusi on toidukoha reklaamisemiseks Sotsiaalmeedia platvormid nagu Instagram, Twitter ja Facebook on ideaalsed kohad kliendibaasi kasvatamiseks. Saad teha hommikupostitusi andes teada, kus sinu toiduauto pakub mõnusat pala hommikuks või kust leiab sind lõuna ja õhtusöögi ajal. Lisa alati pilte ja täiendusi oma menüüs osas ning kindlasti eripakkumiste teemal.

Toiduautode ehk food truck’ide kultuur on praegu kuum ja vaibumise märke ei paista. Kui sa oled kunagi mõeldud, et tahaks teha oma kohviku, restorani või muu söögikoha, aga suured investeeringud on olnud takistuseks, siis haara kinni toiduauto käivitamise võimalusest.

Alustamise ning püsikulud ei ole suured ja saad ikkagi pakkuda ka hea kvaliteediga roogasid klientidele, kes on valmis hea maitseelamuse eest veidi rohkem maksma. CompuCashi kassasüsteem lubab sul müüa täiel kiirusel ka tipptundidel, hoida laos piisavalt varu ning suhelda klientide kiirelt ja mugavalt. Endale sobiliku müügitarkvara valimise osas leiate juhiseid siit.

Ootame huviga uusi tulijaid Eesti food-truck’ide sekka.